یکی از چالش های مدیریت عملکرد ادراک درست و دقیق از مفهوم KPI و OKR و نحوه استفاده از آن ها است. سئوالی که برای بسیاری از متخصصان منابع انسانی مطرح است آن است که اگر سازمانی KPI های مناسبی را تعریف کرده باشد، آیا بازهم نیاز به OKR خواهد داشت و یا اگر سازمانی از OKR برای هدفگذاری خود استفاده کرده است، آیا باز نیازی به تعریف و استفاده از KPI ها خواهد داشت؟ OKRها و KPIها دارای اهدافی کاملا متفاوت هستند. آنها در واقع  می تواند به خوبی در کنار هم کارکرد داشته باشند و ردیابی و پایش آن ها آنها در کنار یکدیگر ارزش زیادی دارد. در این مطلب توضیحات کوتاه و اجمالی در ارتباط با تفاوت ها این دو موضوع و نحوه استفاده از آن ها در کنار هم ارایه شده است.

تفاوت KPI و OKR چیست؟

KPI مخفف Key Performance Indicator است. KPI ها نوعی اندازه گیری عملکرد هستند که هدف آن ارزیابی موفقیت، خروجی، کمیت یا کیفیت یک فرآیند یا فعالیت در حال انجام است. این فرآیندها یا فعالیت ها معمولاً از قبل وجود دارند.

از سوی دیگر OKR ها حلقه گمشده بین جاه­طلبی و زیاده­خواهی و واقعیت را فراهم می­کنند. آنها به شما کمک می­کنند وضعیت موجود را بشکنید و شما را به قلمروی جدید و اغلب ناشناخته ببرند. اگر رویای بزرگی دارید، چیزی که دوست دارید سازمانتان در آینده به آن دست یابد، به OKRهایی نیاز دارید که شما را به آنجا برساند.OKR و KPI به خوبی با هم کار می کنند.

بیایید تصور کنیم سازمان شما یک ماشین است و شما آن ماشین را به سمت مقصد خود می‌رانید.

 KPI شما همان چیزی است که روی داشبورد خودرویتان پیدا خواهید کرد، مانند سنجش سوخت و دمای موتور. اینها مواردی هستند که باید دائماً مراقب آنها باشید تا مطمئن شوید موتور شما بیش از حد گرم نمی شود و بنزین شما تمام نمی شود. 

از سوی دیگر، OKR های شما مانند نقشه راه شما هستند که شما را به سمت مقصدتان راهنمایی می کند. اینها همه اهداف موقتی هستند که هر از گاهی تغییر خواهند کرد. بنابراین، هنگامی که از نقطه عطفی عبور کردید(به سمت مقصد خود)، سپس روی نقطه بعدی تمرکز خواهید کرد.

در بسیاری از سازمان ها KPI نشان دهنده اهدف درآمدی و رشد ماهانه است. شما می توانید از طریق KPI موارد مختلفی از کسب و کار را بررسی کنید مانند :-درآمد، هزینه جذب مشتری، تغییر ترافیک سایت، بازگشت سرمایه(ROI)، تقسیم بازار، نرخ خروج کارکنان، رضایت مشتری، نرخ خرید های جدید و تکراری، فروش منطقه ای، ملاقات روزانه با مشتریان همیشگی و …این اهداف بر اساس نیاز می توانند سالانه،سه ماهه،ماهانه،روزانه و یا حتی ساعتی در نظر گرفته شوند.

چگونه KPI و OKR  در کنار هم کار می کنند؟

بررسی KPI های گذشته به شما کمک می کند تا آینده را پیش بینی کنید. تجزیه و تحلیلی عملکرد خود بر اساس KPI به شما نشان می دهد که کسب و کار خود را چگونه پیش ببرید. به زبان ساده اگر از KPI استفاده نکنید نمی توانید شرکتی کارآمد و سازمان یافته داشته باشید .

اگرچه داشتن این اعداد به تنهایی نمی توانند به شما بگویند که دقیقا چه کار کنید. اما تنها با گفتن “ما باید درآمد را بالا ببریم” نمی­توانید رشد کنید و اگر از اهداف KPI خود عقب افتاده اید، چگونه می خواهید همه چیز را سر جای خودش برگردانید و پیشرفت کنید؟

اینجا نقطه ای است که  OKR به کمک KPI می آید. KPIها به عنوان “معیارهای سلامت (Health Metrics)” به شما کمک می کند نقاطی که نیاز به توجه دارند را پیدا کنید. 

به عنوان مثال در صورتیکه بخواهید بدانید که کسب و کار شما به طور ماهانه توانایی کسب چه مقدار درآمد را دارد؟ یک KPI تعریف می کنید با عنوان درآمد ماهانه و اگر هدف و تارگت شما ۱۰۰ هزار دلار است و هر ماه به این مبلغ دست پیدا می کنید پس در وضعیت خوبی قرار دارید . حالا اگر ناگهان این مبلغ به ۹۰ هزار دلار کاهش پیدا کند شما متوجه خواهید شد که باید به این موضوع توجه بیشتری کنید و نیاز است علت را جست و جو کنند و ببینند چه کاری نیاز است انجام دهید. پس یک افت ناگهانی در KPI نشان می دهد که شما به یک OKR نیاز دارید تا اتفاق پیش آمده را جبران کنید.

در این حالت نیاز است شما به برای افزایش درآمد خود OKRهای مناسبی در نظر بگیرید تا بتواند با تحقق آن ها مجددا به تارگت KPI تعریف شده بازگردید. 


گروه مشاوره منابع انسانی استارکو، با به بهره گیری از دانش روز در حوزه منابع انسانی و بررسی تجربیات برتر بین المللی در این حوزه به ارایه خدمات آموزش و مشاوره منابع انسانی در حوزه OKR و مدیریت عملکرد می پردازد.

  • برای دریافت خدمات مشاوره کوچینگ OKR در سازمان می توانید به این صفحه مراجعه نمایید.
  • برای درخواست کارگاه آموزشی هدف گذاری و برنامه ریزی به روش OKR می توانید به این صفحه مراجعه نمایید.
  • برای دریافت خدمات مشاوره طراحی و استقرار نظام مدیریت عملکرد در سازمان می توانید به این صفحه مراجعه نمایید.
  • برای درخواست کارگاه جامع آموزش مدیریت عملکرد می توانید به این صفحه مراجعه نمایید.